zapsaný spolek
Svaz potápěčů Moravy a Slezska, z.s., Horská 12, 616 00 Brno,                Sekretariát: Štefánikova 9a, 602 00 Brno, sekretariat@spms.cz
spcrspmscmas
zpět
19.11.2015

Znojemští potápěči pomáhají

Ve znojemském  klubu potápěčů Manta – pobočného spolku SPMS, se sešla parta aktivních potápěčů. Podnikají  spolu řadu aktivit spojených s vlastním potápěním. Jsou to výjezdy  do řady aktivních  potápěčských lokalit, jak v nejbližším okolí tak i do vzdálených končin. Což by ale nebylo nějak mimořádné,  tak to činní  řada našich  potápěčů  v klubech.

              

Ve znojemském klubu potápěčů Manta – pobočného spolku SPMS, se sešla parta aktivních potápěčů. Podnikají spolu řadu aktivit spojených s vlastním potápěním. Jsou to výjezdy do řady aktivních potápěčských lokalit, jak v nejbližším okolí tak i do vzdálených končin. Což by ale nebylo nějak mimořádné, tak to činní řada našich potápěčů v klubech.

V jedné oblasti se přece jenom liší od ostatních klubů. Ve svých řadách mají také vinaře z Vinných sklepů Lechovice. Při diskuzích po potápění se zrodila myšlenka pomoci naším méně šťastným spoluobčanům. V této oblasti vyniká již dlouhodobě nadace Paraple, která pomáhá ochrnutým lidem po úrazu opět do aktivního života. Tak vznikl projekt, který běží již 15 let. V roce 2000 při příležitosti 900 let založení Vranova, uložili potápěči na dno Vranovské přehrady 900 lahví sektů z produkce Vinných sklepů Lechovice. Zde lahve sektů na dně přehrady odpočívaly celý rok a za rok byly vytaženy a vydraženy. Výnos z dražby byl předán nadaci Paraple. Každý následující rok byla přidána navíc ještě jedna lahev sektu a opět sekty uloženy na dno přehrady. Celkem takto bylo již uloženo 13 605 lahví sektů. Proto mohlo být předáno již 5,5 milionů korun nadaci Paraple.

Letošní rok byla do této akce zapojena širší potápěčská obec. Z řad kvalifikovaných potápěčů kteří se zapojily do dražby, si 3 potápěči svůj sekt mohli sami vylovit.

Další aktivitou znojemských potápěčů, kterou se snaží zpopularizovat dražbu sektu je ukládání lahví sektů do zajímavých potápěčských lokalit po celém světě, kde si je potápěči mohou nalézt. Pokud tento nález ohlásí s pomocí přiloženého hesla ve Vinných sklepích Lechovice obdrží malou pozornost ve formě jejich vína. S místy uložením lahví sektů se můžete seznámit na jejich stránkách www.vslechovice.cz . Pokud se přihlásíte do dražby sektu přispějete tímto způsobem naším potřebným spoluobčanům.

V našich mateřských vodách na Vranovské přehradě máme stále co objevovat. Dlouhodobě lze stále co bádat v místě zatopeného Jelenova mlýna, nebo navštívit naši galerii soch Madonu a Sv.Urbana. Těšíme se na setkání s Vámi na Vranově pod vodou.