zapsaný spolek
Svaz potápěčů Moravy a Slezska, z.s., Horská 12, 616 00 Brno,                Sekretariát: Štefánikova 9a, 602 00 Brno, sekretariat@spms.cz
spcrspmscmas
zpět
4.12.2017

Zasedání VK SPČR 4/2017

Zasedání VK SPČR 4/2017

Říčany u Brna, 24. listopadu

Poslední letošní zasedání výcvikové komise Svazu potápěčů ČR (dále VK) se uskutečnilo v předvečer Semináře instruktorů SPČR 2017 za účasti členů VK J. J. Čermáka, J. Hovorky, P. Hrušky, J. Holopírka, J. Jahnse, I. Kratochvíla, A. Růžičky a V. Vrbovského. Na tomto zasedání se VK zabývala mj. následujícími tématy:

 

Výcvikové akce SPČR v roce 2018. VK sestavila roční kalendář výcvikových akcí. Pro zájemce o získání instruktorské kvalifikace to tradičně budou školení z metodiky vedení potápěčského výcviku (10. - 11. března), workshop z vedení potápěčského výcviku (24. - 25. března) a zkoušky na CMAS I1 a I2 (1. - 3. června). Pro stávající členy instruktorského sboru jsou vypsány dva termíny školení instruktorů v rámci plnění požadavků na prodloužení platnosti instruktorských kvalifikací (18. - 20. května a 5. - 7. října). Seminář instruktorů SPČR 2018 se uskuteční 24. - 25. listopadu.

   Zájemcům o instruktorskou kvalifikaci VK připomíná, že jejich vědomosti musí odpovídat úrovni vstupní kvalifikace, tzn. CMAS P3! Přes logickou samozřejmost této podmínky je dlouhodobě nejčastější příčinou neúspěchu u instruktorských zkoušek právě nedostatečná úroveň vědomostí. Proto je zde jako každý rok nabídka intenzivního školení z teorie v rozsahu CMAS P3 včetně praktických zaměstnání z resuscitace a podávání kyslíku v rámci první pomoci (16. - 18. února, Lachtan Brno, přihlášky přijímá vedoucí školení J. Jahns; jahns@seznam.cz).

Nové dekompresní tabulky. Od 1. 1. 2018 budeme v zájmu zjednodušení výcviku a jeho přiblížení současné praxi v rekreačním potápění (95+ procent dekompresí řeší potápěčské počítače jako dnes už neodmyslitelná součást výstroje) používat Dekompresní tabulky SPČR 2018 s výrazně snazším algoritmem oproti stávajícím. Členové instruktorského sboru byli s těmito tabulkami včetně manuálu seznámeni na školeních instruktorů, na semináři instruktorů i prostřednictvím e-konference. Najdete je rovněž na tomto webu v sekci Informace z výcvikové komise.

Jednotná prezentace pro výcvik CMAS P1. Ve výhledu na příští rok je další zjednodušení výcviku v podobě vytvoření moderní a jednotné prezentace pro výcvik na kvalifikační stupeň CMAS P1, kterou VK schválila jako téma kandidátské práce svého člena J. Zetka v rámci jeho přípravy na získání kvalifikace školitele instruktorů (CMAS I3).

Potápěčský deník. Po úspěšné aktualizaci potápěčského průkazu s integrovanou deníkovou částí pokračuje VK přípravou vydání samostatného potápěčského deníku určeného uživatelům, kteří vyčerpají kapacitu deníkové části průkazu. 

Standard pro potápění tělesně postižených. V letošním roce připravila VK výcvikové směrnice pro potápění tělesně postižených, které nyní procházejí schvalovací procedurou v prezidiích členských svazů SPČR s předpokladem nabytí účinnosti 1. 1. 2018.

Zkušební testy. Aktualizace sborníku zkušebních testů z potápěčské teorie pokračuje tak, aby včetně tabulky správných odpovědí mohl být zveřejněn nejpozději v I. čtvrtletí 2018. Poslední téma procházející úpravou je Plavidlo, u kterého se VK v zájmu zjednodušení výcviku rozhodla pro razantní redukci. 

Potápění dětí. O vystoupení na téma potápění dětí požádala E. Lánová, která se této oblasti výcviku dlouhodobě úspěšně věnuje. Zdůraznila, že jde o vysoce specializovanou činnost, kterou nelze zaměňovat se standardním výcvikem v rekreačním potápění kvůli řadě odlišností vyplývajících z psychických i fyzických zvláštností cílové skupiny. Potápění dětí klade mimořádné nároky na odbornost instruktora, který musí mít kvalifikaci pro danou oblast výcviku (www.cmas.cz-potápěčské kurzy-Potápění dětí), proto důrazně varovala před živelným přístupem. Dále uvedla, že finanční podporu tohoto segmentu ze strany potápěčských svazů není vhodné poskytovat plošně, ale je zapotřebí podporu jednoznačně nasměrovat do těch klubů, které se potápění dětí věnují aktivně, bezpečně a v souladu s výše uvedeným standardem SPČR. E. Lánová rovněž nabídla, že v návaznosti na výše uvedený základní standard vytvoří návrh osnovy pro jednotlivé kvalifikační stupně potápění dětí.

Implementace CCR Liberty do CMAS/SPČR. V rámci pokračování implementace CCR Liberty do výcvikového systému CMAS/SPČR byly členům VK poskytnuty materiály zaslané J. Šimánkem. Po jejich detailním prostudování ve smyslu posouzení shody s požadavky CMAS pro danou oblast výcviku se VK tomuto tomuto tématu bude věnovat na příštím zasedání.

Žádosti o instruktorské kvalifikační karty. Veškeré žádosti o instruktorské kvalifikační karty včetně specializačních musí být realizovány cestou oficiální objednávky; samotné zápisy ze zkoušek, školení instruktorů či jiných akcí nejsou pro účely vystavování instruktorských kvalifikačních karet dostačující. Za splnění uvedeného požadavku odpovídají organizátoři konkrétních zkoušek a školení.

   Výcviková komise děkuje aktivním členům instruktorského sboru za práci na poli potápěčského výcviku v roce 2017 a přeje úspěšnou instruktorskou činnost v roce nadcházejícím. Vzhůru dolů!

Příští zasedání VK je plánováno na 26. a 27. ledna 2018 v Brně.

Vladimír Vrbovský                                                                                                                        předseda výcvikové komise SPČR