zapsaný spolek
Svaz potápěčů Moravy a Slezska, z.s., Horská 12, 616 00 Brno,                Sekretariát: Štefánikova 9a, 602 00 Brno, sekretariat@spms.cz
spcrspmscmas
zpět
2.1.2017

Silvestr na Svobodných Heřmanicích

Na Heřmankách o Silvestru

 

Poslední prosinec patří na zatopeném lomu ve Svobodných Heřmanicích tradičnímu setkání potápěčů a jejich příznivců. Základy této tradice položil už na konci sedmdesátých let 20. století opavský potápěčský klub Rejnok, ke kterému se postupně přidal Alvin Ostrava a následně další potápěčské kluby i jednotlivci. S lety přibyly k zimnímu potápění a reciproční degustaci povánočních a přednovoročních dobrot další atrakce v podobě svépomocné hudební produkce, střelby z replik historických zbraní či koupání otrlých jedinců v plavkách. Od těch dob neuběhl jediný rok bez toho, že by se heřmanický lom nezaplnil příslušníky potápěčské komunity, kteří sem příjíždějí, aby si popřáli do nového roku a společně zavzpomínali na ty, kteří už nikdy nepřijedou.

Takové neformální setkání proběhlo také o Silvestru 2016. Hned po ránu a v časném dopoledni se parkoviště na severním konci lomu zaplnilo desítkami aut. Jako vždy si řada účastníků dopřála ponor pod hladinu jezera, tentokrát pokrytou souvislou, půl druhého centimetru silnou vrstvou hladkého ledu. Došlo i na koupání v plavkách v podání opavského drsňáka Vaška Hory; nedobrovolnou koupel v zimním oblečení přidala po pádu z kluzkého betonového panelu Táňa Vaisarová z ostravského IQ-subu. Slunečné počasí s teplotou kolem nuly celkem přálo, pamětníci zavzpomínali na doby, kdy svět byl ještě v pořádku, a všichni dohromady si užili příjemné poslední dopoledne v minulém roce.

Tak nezapomeňte, přátelé, o Silvestru 2017 zase na Heřmankách!       

 

Vladimír Vrbovský, foto Ivan Kratochvíl

 

fotogalerie : http://www.spms.cz/fotogalerie/detail/7/